Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Salmonella w kiełbasie i mięsie. Sanepid wycofuje produkt ze sklepów i wydaje ostrzeżenie

Tomasz Wróblewski
Tomasz Wróblewski
W kiełbasie surowej metka łosiosowa MAP oraz w mięsie garmażeryjnym z łopatki wieprzowej wykryto pałeczki Salmonelli - podał Główny Inspektor Sanitarny w komunikacie.

W jakich produktach wykryto salmonellę?

  • Kiełbasa surowa metka łososiowa MAP

Numer partii – 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 03.04.2019 r.

  • Mięso garmażeryjne z łopatki wieprzowej

Numer partii – 72
Data produkcji - 13.03.2019 r.
Data przydatności do spożycia - 24.03.2019 r.

Producent - P.W. Kier Elżbieta Klimacka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego, 86-140 Drzycim, Jastrzębie 30 - podjął działania w celu wycofania kwestionowanych partii produktów z obrotu. Dodatkowo ze sklepu została wycofana partia kiełbasa surowej metka łososiowej wyprodukowana 13.02.2019 r. z datą przydatności do spożycia - 27.03.2019 r.

Osoby, które kupiły kiełbasę lub mięso ze wskazanych partii, nie powinny go spożywać - podaje GIS.

Sanepid do czasu podjęcia skutecznych działań mających na celu eliminację salmonelli, zakazał produkcji surowych wyrobów mięsnych niepoddanych obróbce termicznej w zakładzie.

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na opolskie.naszemiasto.pl Nasze Miasto