Ciemny spadziowy, złocisty wielokwiatowy i nieco jaśniejszy akacjowo-leśny, w słoiczkach dużych i małych, a wszystkie ze znakiem „Opolskie dziedzictwo kulinarne”.
Miody z Pasieki Wędrownej Jadwigi i Szczepana Małych z Gierałcic pod Wołczynem sprzedaje dziś na opolskim Rynku pani Jadwiga. - Mąż urodził się w pasiece, jego ojciec - repatriant ze Wschodu, przywiózł ze sobą cztery ule - wspomina pani Jadwiga.
Własną pasiekę założył też Wojciech, syn państwa Małych, z kolei młodsza córka Anna pomaga w biznesie rodzicom - opowiadała.
Jarmarkiem produktów regionalnych i wyrobów opolskich producentów żywności rozpoczął się w piątek X Festiwal Opolskich Smaków.
Tradycyjnie organizatorzy zaprosili gwiazdy telewizyjnych programów kulinarnych. W sobotę o godz. 14.00 rozpocznie się spotkanie, a potem wspólne gotowanie z Damianem Kordasem (zwycięzcą IV edycji MasterChefa) i jego babcią Felą.
W grudniu 2015 r. Damian Kordas wygrał MasterChefa jako 22-letni student weterynarii. - Bez dwóch zdań najbardziej wytrwały zawodnik (...). Jak mówi przysłowie „do trzech razy sztuka” - to właśnie za trzecim razem udało mu się wejść do finałowej czternastki - napisano o nim na profilu programu.
- Cały rok się przygotowywał i systematycznie odhaczał punkt po punkcie z listy: „Jak dostać się do MasterChefa”. Brał udział w niezliczonych warsztatach kulinarnych, cukierniczych, serowarskich.
Gotować Damian nauczył się u babci we Wrocławiu. Kiedy w 2005 r. jego tata wyjechał na misję do Afganistanu, Damian chciał pomóc mamie, która i pracowała, i studiowała. Kiedy czegoś nie wiedział, to zawsze dzwonił po poradę kulinarną do babci.
- Choruje na cukrzycę, ale absolutnie nie przeszkadza mu to w jego kulinarnej pasji. Jego celem jest ukończenie Le Cordon Bleu w Paryżu i odbycie stażu u Gordona Ramseya, bo potem będzie już mógł otworzyć swoją restaurację - czytamy na profilu programu.
Po sukcesie w MasterChefie Damian zaczął rozwijać kulinarną pasję, którą chwali się m.in. na blogu i kanale na YouTube.
Od 14.00 do 18.00 warsztaty robienia lodów i lepienia pierogów poprowadzi Adrian Feliks, uczestnik Top Chef.
W niedzielę o 13.00 rozpocznie się pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza, zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen z karpiem niemodlińskimi pstrągiem poliwodzkim w roli głównej.
Kulinarne szlify Damian Marchlewicz zdobywał u Tomasza Jakubiaka, Wojciecha Amaro a także, pracując w Londynie, u Gordona Ramsaya. Obecnie jest szefem kuchni w łódzkiej restauracji Klub Wino, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne. Lubi pomagać, dlatego często angażuje się w akcje charytatywne, np. Master Chef for Dogs. Pracuje też nad własnym projektem, którego efekty przedstawi w lutym 2019 r.
Od godz. 14.00 gotować będzie Zosia Zaborowska, finalistka II edycji MasterChef junior. 12-latka pochodzi z zielonogórskiej Raculi, a drugiej edycji MasterChef Junior zajęła drugie miejsce, przygotowując m.in. główne danie rybne z tuńczykiem, pierogi z kaczką (jako główne danie mięsne) i zabajone na deser.
Pytana o przyszłość, zarzeka się, że nie zostanie szefową znanej restauracji, bo wie, jaki to jest obowiązek i ile trzeba poświęcić. - A ja chciałabym mieć czas dla siebie, innych, rozwijać się, podróżować, poznawać inne kultury. (...) Chcę swoją przyszłość związać z gotowaniem, ale nie wiem, czy to będzie program kulinarny, książki... - mówi.
W niedzielę o godz. 15.00 nto nagrodzi zwycięzców plebiscytu Mistrzowie Smaku.
Uzupełnieniem będzie uczta muzyczna: w sobotę o 17.30 wystąpi Lukas Gogol, zwycięzca Mam Talent, a o 18.30 rozpocznie się biesiada z Jorgusiami; w niedzielę o 16.00 - koncert Filipa Sterniuka, o 17.30 - występ zespołu „Opolanie”, a o 18.30 zaśpiewa Żaneta Plotnik.
Program X Festiwalu Opolskich Smaków
Piątek, 24 sierpnia
12.00 - 20.00 - Jarmark produktów regionalnych.
13.00 - 18.00 - Projekt „Polska Smakuje” - prezentacja produktów certyfikowanych oraz regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
Sobota, 25 sierpnia
14.00 - 14.30 - Jak gotowano 50 lat temu, a jak gotujemy teraz? Rozmowa o gotowaniu babci i wnuka - Damian Kordas i babcia Fela.
14.30 - 18.00 - Wspólne gotowanie z Damianem Kordasem, zwycięzcą IV edycji Masterchefa i jego babcią Felą.
13.00 - 18.00 - Projekt „Polska Smakuje” - prezentacja i degustacja regionalnych wyrobów opolskich producentów żywności.
14.00 - 18.00 - Warsztaty gotowania dla dzieci i dorosłych z Adrianem Feliksem (na zdjęciu), uczestnikiem Top Chef: lody molekularne (każdy przygotuje własną porcję), pierogi (uczestnicy sami je lepią, potem będą gotowane i serwowane).
17.30 - 18.15 - Zwycięzca jubileuszowej edycji Mam Talent Lukas Gogol (na zdjęciu)
18.30 - 20.30 - Zespół Jorgusie - Śląska Biesiada
Niedziela, 26 sierpnia
13.00 - 14.00 - Historia Opolskiej Palarni Kawy
13:00 - 17.00 - Pokaz kulinarny Damiana Marchlewicza, zwycięzcy IV edycji Hell’s Kitchen (na zdjęciu) z karpiem niemodlińskim i pstrągiem poliwodzkim w roli głównej, połączony z degustacją dań z ryb.
14.00 - 18.00 - Wspólne gotowanie z Zosią Zaborowską, finalistką II edycji Masterchef Junior
13.00 - 18.00 - Projekt „Polska Smakuje” - regionalne wyroby opolskich producentów żywności
15.00 - 16.00 - Rozstrzygnięcie plebiscytu Mistrzowie Smaku, prowadzonego przez Nową Trybunę Opolską
16.00 - 16.45 - Koncert Filipa Sterniuka
17.30 - 18.30 - Koncert Zespołu Opolanie
18.30 - 20.30 - Żaneta Plotnik - koncert „Muzyka Pokoleń”
OPOLSKIE INFO - 24.08.2018
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?