MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Lubelszczyzna

Podobnie jak na Podlasiu, tradycyjną potrawą wigilijną na Lubelszczyźnie jest kutia, która przybyła do nas z Kresów. Lubelska kuchnia dała nam także inne wyśmienite specjały, które tradycyjnie jadało się tam właśnie podczas wigilii. Należą do nich m.in. pierogi z kaszą gryczaną oraz kulebiak, czyli duży drożdżowy pieróg, faszerowany kapustą.
Zobacz, jak zrobić kulebiaka.

Zobacz również

Dni Wronek. Koncert zespołu Blue Cafe w Olszynkach [ZDJĘCIA]

Dni Wronek. Koncert zespołu Blue Cafe w Olszynkach [ZDJĘCIA]

W Lublinie odbył się Dzień Cebularza. Mieszkańcy zajadali się regionalnym wypiekiem

W Lublinie odbył się Dzień Cebularza. Mieszkańcy zajadali się regionalnym wypiekiem

Polecamy

Prof. Marcin Lorenc o współpracy politechniki z biznesem. "Jeden z głównych filarów"

Prof. Marcin Lorenc o współpracy politechniki z biznesem. "Jeden z głównych filarów"

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Ich filmy promują turystykę – poznaj najlepszych vlogerów turystycznych z Polski

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!

Wszystkie atrakcje Dolnego Śląska w jednym miejscu. Wystarczy spakować plecak!