MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 22
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest...
fot. Katarzyna Laszczak

Potrawy z dzikich roślin. Sprawdzone przepisy na dania z „chwastów”. Zupa z pokrzyw, sałatka z fiołków, omlet z podagrycznikiem i nie tylko

Omlet z podagrycznika

Podagrycznik to roślina, która w ozdobnej postaci jest sadzona na rabatach. Natomiast jego podstawowa odmiana to jeden z bardziej uciążliwych i szybko rozrastających się chwastów. Za to jego młode liście mają doskonały smak, kojarzący się z lukrecją, czy anyżkiem. Można je przyrządzać na wiele sposobów, np. jako dodatek do omletu.

Przygotowanie
Na początek zbieramy liście podagrycznika (najlepsze są młode i błyszczące). Myjemy je i chwilę obgotowujemy, następnie odcedzamy. Kiedy odciekną, można je trochę przesiekać.

Przygotowujemy ciasto na omlet (najlepiej z pianą z ubitych białek), dodajemy liście podagrycznika i smażymy na patelni na złotawy kolor.

Zobacz również

Rybnik: Awaria windy na dworcu. "Stwierdzono uszkodzenia istotnych elementów dźwigu"

Rybnik: Awaria windy na dworcu. "Stwierdzono uszkodzenia istotnych elementów dźwigu"

Remont drogi w gminie niebawem się zakończy. Nie ma żadnych opóźnień

Remont drogi w gminie niebawem się zakończy. Nie ma żadnych opóźnień

Polecamy

Szymon Ogłaza z rekomendacją partii na stanowisko marszałka województwa

Szymon Ogłaza z rekomendacją partii na stanowisko marszałka województwa

Najlepsze lody pistacjowe na deser. Poznaj przepis na deser z 4 składników

Najlepsze lody pistacjowe na deser. Poznaj przepis na deser z 4 składników

Rzeszów stawia na zieleń i ekologię. Sprawdź nowe atrakcje miasta

Rzeszów stawia na zieleń i ekologię. Sprawdź nowe atrakcje miasta