Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zdrowe produkty, których jedzenie może zaszkodzić

abcZdrowie.pl
abcZdrowie
Specjaliści od żywienia zachęcają nas, aby wprowadzać do swojej codziennej diety zdrowe produkty. Pamiętajmy jednak, że niektóre z nich, jeśli jest ich za dużo, mogą nam wręcz zaszkodzić.

Każdy z nas na pewno potrafi odróżnić produkty żywnościowe zdrowe od niezdrowych. Fast foody, tłuste jedzenie, słodycze – tego wszystkiego powinniśmy unikać. W naszym codziennym jadłospisie powinny zaś znajdować się świeże warzywa, owoce, ryby, chude mięso, pieczywo pełnoziarniste. Nazwy zdrowych produktów moglibyśmy jeszcze długo wyliczać. Czy jednak zdajemy sobie sprawę z tego, że czasem zdrowa żywność może nam poważnie zaszkodzić?

Zdrowe warzywa i owoce, ale w odpowiednich ilościach

Czy może być coś zdrowszego niż szpinak? Już od dzieciństwa wszyscy dookoła przekonywali nas, że to warzywo zapewni nam siły i zdrowie. Rzeczywiście tak jest. Jedząc szpinak, dostarczymy swojemu organizmowi cennego błonnika, składników mineralnych, witamin, szczawianów (dzięki nim zapobiegniemy powstawaniu kamieni nerkowych). Jeżeli jednak w historii naszych chorób jest kamica szczawianowa (choroba nerek), to lepiej zrezygnować z dodatkowej porcji szpinaku. Innym warzywem, który może nam zaszkodzić jest pomidor. Jeśli spożyjemy go zbyt dużo, to może to przyczynić się do zachorowania na
refluks bądź inne choroby układu pokarmowego. Podobnie sytuacja przedstawia się z pomarańczami. Jeśli zjemy ich za dużo, nasze drogi pokarmowe mogą znieść to w bardzo trudny sposób.

Inne produkty

Zapewne każdy z nas słyszał lub przeczytał w różnych źródłach, że powinniśmy wypijać spore ilości wody każdego dnia. Należy jednak podchodzić do tych informacji z dużą ostrożnością i rozwagą. Zbyt duża ilość przyjmowanego płynu może przyczynić się do wypłukania ważnych składników odżywczych, np. sodu, którego brak przyczynia się do różnych problemów neurologicznych.

Do grupy najzdrowszych produktów możemy zaliczyć z pewnością ryby. Powinniśmy jednak wiedzieć, że pewien gatunek nie powinien być spożywany w zbyt dużych ilościach i jest nim tuńczyk. Ryba ta zawiera rtęć. Jeśli będziemy jeść ją zbyt często, to możemy przez to mieć osłabione mięśnie, wzrok może nam się pogorszyć, będziemy mieli problemy z koordynacją ruchową.

Wiele osób lubi mięso, jednak tak jak wymienione już produkty spożywcze, nie powinno być najważniejszym składnikiem diety. Postarajmy się, by na każdym obiedzie nie królowały kotlety czy pieczenie. Białko pochodzenia zwierzęcego może bowiem przyczynić się do powstawania nowotworów.

Zdrowe, ale tuczące

Wiele osób stara się każdego dnia ograniczać liczbę spożywanych kalorii. Dlatego tak ważne jest, żeby spożywać to, co nie tuczy. Niektóre produkty, pomimo tego, że są zdrowe, zawierają mnóstwo kalorii. O wypowiedź na ten temat poprosiliśmy Paulinę Brzuskiewicz, dietetyk ze Szczecina: „Często, sięgając po zdrowe produkty, nie zdajemy sobie sprawy, że mimo że zdrowe – spożywane w nadmiarze mogą stać się kaloryczną bombą. Produktami zdrowymi, lecz wysokokalorycznymi są np. bakalie. Orzechy, migdały, żurawina, rodzynki, słonecznik czy też daktyle i figi to bardzo zdrowe produkty. Niestety, spożywane w nadmiarze mogą nam zaszkodzić, mogą stać się źródłem nadmiernych kalorii”. To jednak nie wszystko. Specjalistka zaznacza, że jeszcze jedna grupa produktów jest pułapką dla osób odchudzających i są to owoce. „Najbardziej kaloryczne owoce to banany, winogrona oraz awokado. Owoce spożywane w dużych ilościach (większych niż 2–3 porcje na dzień) mogą również być źródłem nadprogramowych kalorii. Szczególnie osoby na diecie bądź też chorujące na cukrzycę powinny z umiarem sięgać po owoce. Często aby stłumić uczucie głodu sięgamy po owoce. Jeśli spożyjemy kilka sztuk to oprócz zbyt dużej ilości spożytych kalorii możemy nabawić się również wzdęć, które nie należą do najprzyjemniejszych dolegliwości”.

Pamiętajmy wobec tego, aby rozsądnie i uważnie układać swój codzienny jadłospis. Postarajmy się przede wszystkim go urozmaicać. Tak naprawdę każdy produkt, nawet ten uwielbiany przez nas, jeśli będzie spożywany w dużych ilościach i często, może nam zaszkodzić.

Wsparcie redakcyjne od:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto